En upplevelse utöver det vanliga

Upplevelsen av Låttsbyn och dess natur är alltid en stark händelse.

Minnet av vistelsen är oftast präglad av den rådande årstiden. Att sitta på altanen är som att vara på första parkett för årets förstklassiga naturupplevelser.

Under tidig vår passerar förbi stora mängder flyttfåglar. Dessa fåglar är på väg norrut. Vissa skall flyga bra långt. Det finns fågelarter som flyger ytterligare nästan 1000 km norrut. Deras mål är att kunna häcka i fjällvärlden. Vid denna tid tar fågelsången över det omgivande naturrummet som omsluter huskropparna.

Har man tur så kan man inte bara höra utan även se tranor på ängarna framför husen. Vanligt är även ormvråkens typiska skrik när den cirklar över de soldränkta ängarna på dagarna. Likaså hörs korpens läte tydligt. Vanligt är det att höra korpparet långt innan det är möjligt att skönja de stora fåglarna. Längre fram på säsongen finns en möjlighet att se kattugglan svepa förbi husen. Magiska ögonblick då solen kastar sina sista strålar över Kroppefjäll samtidigt som ugglan färdas ljudlöst mellan träden när den svingar förbi med sina oproportionella stora vingar. Då, i skymningen, finns även en möjlighet att höra storlommens läte ljuda över sjön. Något senare på kvällningen kan man se minifladdermössens fladdrande flykt på kvällshimlen.

Framåt sensommaren börjar svampsäsongen. Den börjar med sommarkantarellerna som sedan avlöses av trattkantareller och Karl-Johan svamp liksom trumpetsvamp. För den svampkunnige finns inga begränsningar i vilken svamp som kan plockas i de omgivande trakterna. För den naturintresserade finns även allt från rådjur till älg. Dessa kan för den morgontidige dyka upp på de omgivande ängsmarkerna. På senhösten njuter man av den friska luften och den stjärnklara natthimlen. Här, borta från stadens ljus, blir stjärnor och stjärnhimlen så extra tydlig. Man riktigt slås av hur omfattande och majestätisk den kristallklara vintergatan ter sig i mörkret. Har man tur är det även möjligt att se en stjärna falla…

Eller varför inte bara göra det lätt för sig. Ta och brygg en kopp the eller kaffe. Gå ut på altanen tidigt på morgonen eller sena kvälls timman. Ta ett djupt andetag. Känn den friska luften när den dras djupt ner i lungorna. Den piggar upp både kropp och själ. Känn den klorofyllstinna luftens livgivande kraft. Jag lovar, luta er mot räcket eller sätt er i trästolen – ta kaffet eller teet mot munnen – ta en klunk – det kommer att smaka helt magiskt. Den omfattande rofylldheten går nästan att ta på…..

Vi älskar att tända grillkolen i Webergrillen på sena eftermiddagen. Doften av glödande kol förvarnar om det goda som snart kommer att läggas på grillgallret. Fisk, kött eller vegetariskt – de alla kommer att sprida den önskade doften. När värmen från de rödglödgande kolen når det grillade – sprids en god doft trädgården. Lyfter man blicken åt väster kan man se den sjunkande kvälls solen, som färgas orange innan den går ner bakom Kroppefjäll.

Barnens favorit

Låttsbyn har alltid varit barnens favorit.

Här har de friheten med att vara omgiven av en inbjudande natur. De kan upptäcka allt från fascinerande småkryp till en härlig sandstrand och dess möjligheter. En unik naturupplevelse kan man få, både som barn och vuxen, när man sakta går ut i vattnet. Den observante upptäcker då att småfiskarna simmar runt fötterna. Små abborrar och mörtar som är nyfikna på om det rörs upp något ätbart från sandbotten.

För den fiskeintresserade ges rådet att gå ner till och ut i vattnet. Här kan man stå och fiska strax innan solnedgången. Kasta ut draget eller ta med metspöt. För er alla finns även en båt att tillgå. Ro inte långt. Det räcker absolut med att stanna direkt utanför vassen. Här finns de bästa förutsättningarna för mete. En lugn sommardag med spegelblankt vatten är det även möjligt att se abborre-stimmen simma under båten.

Varför inte sitta tillsammans i båten en lugn sommarkväll och lyssna på det svagt kluckande ljudet av vågorna när de slår mot båten? Det är en ljuv harmonisk upplevelse. Då räcker det bara att sitta och njuta av att vara tillsammans. Det behövs inget mer.

De större barnen har hos oss fått vara nere vid badstranden. De har alltid kunnat leka i vattnet innanför vassen. Men de har alla fått lära sig att när det ringer i ko-skällan så vankas det mat. När ko-skällan klingar vet de att maten är färdig och att det är dags att springa upp till huset. En ljudbild som hör till en fjärran tid. Ko-skällans ljud hör till en äldre historia då djuren gick i vall i skogen för att beta. Idag står vår mors inköpta ko-skällor i köksfönstret. För er är det bara att använda dem igen för att göra barnen uppmärksamma på att det exempelvis vankas mat eller att de skall komma upp till huset.

Unika ljudbilder

Idag finns det andra ljudbilder som kan höras vid lugna stunder.

Dit hör tåget som sakta skall ta sig upp för Kroppefjälls branter. Den lyhörde kan höra metallhjulens sövande dunkande mot rälsen som vid enstaka tillfällen kan nå ända till stugans knutar. Till en mer forntida ljudbild hör kyrkklockornas klang. Sockenkyrkan heter Gunnarsnäs kyrka. Kyrkklockan finns i ett separat klocktorn. Ni som hör och lyssnar på klockans klang. Tänk att dess toner har ljudit över bygden i över 800 år. Klockan gjöts redan på 1200-talet. Ett föremål som är likåldrig med kyrkans dopfunt och vi är nästan nere i vikingatid. Kyrkans klocktorn är täckt med skiffer. En företeelse som är unik tillsammans med Ekholmens manskapsbyggnad (se mer info under rubriken ”Värt att veta”). I kyrkan finns också vackra målningar från både 1600- och 1700-talet.

Vårt hus har sin unika historia

Kökets timmerstomme kommer från en plats som hette Björke-Liane.

Den tillhörde en liten bondgård som var lokaliserad till en trakt belägen allra längst upp i norra Dalsland. I gränsområdet till Norge. Vid flytten ner till Låttsbyn numrerades alla stockar. Därefter plockades trästommen ner. Sedan har stommen återuppbyggts. Vilket har skett, stock för stock. Till att bli denna huskropp som vi ser en idag. Sannolikt härrör dessa stockar från en byggnad som ursprungligen anlades för att ta in höet respektive för att tillvarata sädeskornen ur dess ax.

Den observante kan se att det exempelvis finns gamla borrhål. Hål som inte fyller någon funktion idag. Byggnaden kan dateras till 1800-talet, men flera av de återvunna stockarna har sannolikt en mycket högre ålder. Den andra byggnaden (som inrymmer vardagsrummet) är från Brålanda slätten och har tidigare varit sädesmagasin under tidigt 1900-tal. Dessa båda byggnader har nu fått en ny betydelse och då som bostadshus.

Sjön Näsölen

Sjön har ett mycket fint vatten för att vara belägen i Dalsland.

Den utgör en levande sjö och är inte försurad som många andra sjöar i Dalsland. Här lever exempelvis gädda, abborre, mört, mal, flodpärlmussla och flodkräfta. Det finns flera orsaker till att den upplevs som en levande källsjö. En viktig faktor är att tillflödet kommer från dess botten (och inte från moss-, å- eller bäck tillflöden). En annan viktig omständighet är att det är en djup sjö (som djupast är den mer 20 m djup).

Vid vistelsen på altanen utanför köket blir solnedgången vid bergsmassivet Kroppefjäll uppenbart. På kvällen går solen ner över Kroppefjäll i väster. Namnet Kroppefjäll ter sig idag kanske något galet. Eftersom den vetenskapliga definitionen av fjäll är att bergmassiven skall sträcka sig ovanför trädgränsen. Detta gäller inte för Kroppefjäll. Bergsområdet är visserligen drygt 100 meter högre än omgivningen och den högsta punkten ligger hela 240 m över havets nivå.

Kroppefjälls förkastningsbrant leder rakt ner i sjön Näsölen och dess bergskanter är mycket branta. Kroppefjäll är ett resultat av en geologisk process. Åstadkommen i samband med att inlandsisen drog sig tillbaka. Vilket skedde redan för ca 10 000 år sedan. Sett från Låttsbyn reser sig Kroppefjäll majestätiskt upp ur sjön Näsölen.

Det speciella med Huset i Låttsbyn

Naturen
0%
Sjön
0%
Huset
0%
Historien
0%